Under uppväxten när jag hängde bland en hel del band och trummisar på 90-talet och kanske även en bit in på 2000-talet så betraktade man rent normativt digitaltrummor som någon fjantigt och töntigt. Särskilt om man tillhörde ett skikt som främst lyssnade till punk och hårdrock vilket jag ju också gjorde. Men allteftersom åren och mognaden kommer smygande så överger ofta den vuxna tidigare värderingar för personliga utveckling. Detta sker självklart också för trummisen. Det som först är töntigt blir senare kosher. Sen har vi givetvis trender som skiftar inom alla genrer.
Hursomhelst vill jag med denna artikel försöka tvätta bort den tönt-stämpel som eltrummorna har haft en alltför lång tid enligt mitt tycke. Eltrummor, digitaltrummor, synthtrummor eller synttrummor. De olika namnen på instrumentet är många. Likaså är stavningen är inte heller helt klarlagd. Ska det vara digitaltrummor, digital-trummor eller digitala trummor till exempel. Eller ska det stavas el-trumma eller eltrumma. Ja, här finns säkert nästan lika många uppfattningar som det finns sorter av digitala slagverk. Varför bör man då alltså enligt min mening tvätta bort det oförskämt dåliga ryktet som eltrummor har. Jo av nedanstående skäl till exempel:
- Mindre oljud
- Det är enkelt att spela med i låtar och därmed snabbt lära sig olika trumkomp
- Enormt utbud av olika trumljud
- Det går att spela in trum-slingor
- Total kontroll över trummornas volym
- Kan kopplas in till musikprogram
- Går att mixa ljudet digitalt i efterhand
- Eltrummor tar mindre plats och är mindre skrymmande
- Eltrummor är ett bra val för dig som bor i lägenhet och inte vill störa dina grannar
- El-trummor är ofta ett billigare alternativ för dig med en smalare budget
Digitala Trumskinn
Om du till slut har fattat ditt beslut att investera i digitaltrummor så bör du ändå överväga några aspekter av ditt beslut. När du väljer digitaltrummor finns i regel två sorters trumskinn. Antingen är ditt skinn ett nätskinn. Men det kan också vara ett trumskinn av gummi, ett så kallat gummiskinn. Enklare digitaltrummor om man med enklare menar billigare är vanligen gjorda med gummiskinn. Dessa trumskinn kräver inte mycket underhåll alls. Eventuellt kan du torka av svetten från skinnet med en tygtrasa. Annars kan du ta en vanlig wettex-trasa för att rengöra ditt trumskinn. En aspekt av enkelheten med ett trumskinn av gummi är att det ofta blir enklare för dig som trummis att trigga rätt. Det innebär alltså på vilket sätt du känner av nivån av ditt anslag mot trumman. Kanske säger det sig självt men om du har ett trumskinn av gummi så kan du vara tämligen säker på att du som trummis, särskilt om du är van vid akustiska trummor upplever att trumstockarna studsar på ett annat sätt.
Den andra sortens trumskinn är det som kallas för nätskinn. I allmänna ordalag kan man påstå att nätskinn är bättre än skinn i gummi. Det beror på att anslaget liknar det anslag som blir när du spelar med akustiska trummor. Nätskinnen kräver en mer utvecklad teknik för att kunna uppfattas. Av det skälet ligger också prisbilden något högre för dessa trumskinn. Den erfarne trummisen väljer därför nätskinn alla dagar i veckan. Särskilt om hen har råd att betala för det. Det är nämligen en avgörande skillnad för finsmakaren.
Att trigga digitaltrummor
På en digitaltrumma finns alltid minst en så kallad piezo-sensor. Sensorn eller sensorerna måste finnas på digitaltrummorna för att kunna de ska kunna omforma vibrationerna till digitala signaler. Nuförtiden är digitaltrummorna mer utvecklade än i begynnelsen precis som övrig teknik har även digitaltrumman gjort en resa rent tekniskt. Det innebär att en digital cymbal kan känna av om du gör ett så kallat kantslag även kallat edge. Den känner också av om du slår mitt på så kallad bow. Vanligast är också att cymbalen kan känna skillnad på bow och bell med hjälp av den nya tekniken. Till och med att dämpa din digitala cymbal med din egen hand är möjligt att göra.
Akustiskt eller digitalt
Den stora frågan är ofta denna. Är du en trummis som föredrar att spela på ett digitalt trumset eller tillhör du gruppen som föredrar det akustiska ljudet. Sanningen är att det under senare år har blivit allt vanligare att trummisar faktiskt kör helt digitalt till och med på spelningar. Som jag nämnde ovan är tekniken ständigt under utveckling vilket självklart påverkar möjligheten till nyanser i trumljudet då även det digitala. Det är också ett mycket enklare handhavande med digitala trummor. Men som sagt, en trummis som genom mångårig erfarenhet har skapat känsla i sin kunskap med hjälp av akustiska trummor blir säkert aldrig helt nöjd med det digitala alternativet. Det är inte samma känsla att slå på en gummiställning som att ha ett akustiskt slagverk i all sin prakt och helhet framför sig. Även om det rent estetiska kanske inte är en avgörande faktor så är dock ett mäktigt, klassiskt trumset i all sin prakt en skönare syn en den taniga eltrumman. Här är det helt enkelt upp till dig att själv avgöra vilken grupp av trummisar som du tillhör.
Köpa digitaltrummor
Om du blivit tillräckligt sugen på att köpa digitaltrummor rekommenderas ett besök hos Thomann där du kan välja och vraka bland en uppsjö av set i varierande prisklasser. Välj bland märkena Alesis, Roland, Gewa och Millenium. Där finns också diverse tillbehör att finna till ditt digitaltrumset.